Kuvani braon pirinač sa dodatkom soka od paradajza

Ovo jelo je prikladno u sledećim situacijama:

  • Živite sami i niste puno izbirljivi
  • Postite
  • Dolazi vam drugarica koja posti
  • Izbegavate teška i kalorična jela
  • Dajete prednost integralnim namirnicama umesto rafinisanoj hrani
  • Živite s nekim ko nije vezan za tradicionalnu kuhinju

Sastojci potrebni za 4 porcije

  • ½ kilograma integralnog pirinča
  • 50 grama susama
  • ½ litre soka od paradajza
  • 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • Malo vegete ili soli
integralni pirinač sa paradajz sokom sastojci

Teško da postoji jelo od integralnog pirinča koje ne bi zaslužilo da se nazove zdravim. Ipak ovaj kuvani integralni pirinač bih pre nazvala jednostavnim jelom. Začin vegeta sadrži pojačivače arome koji po nazivu asociraju na hemijske aditive. Oni koji teže što zdravijoj ishrani mogu učiniti  malu izmenu da umeste vegete koriste morsku so.

Takođe se mogu pročitati polemike o tome da li je vegeta posna ili nije. Ne prepoznajem među sastojcima vegete one koji nisu posni ali ljudi koji poste takođe mogu umesto vegete koristiti morsku so ukoliko imaju dilemu ili drugačija saznanja.

Pranje braon pirinča

Kao i za svako jelo od integralnog pirinča, gledajte da kupite što čistiji pirinač kako biste olakšali njegovo pranje i čišćenje i kako vam ostaci slame ne bi zaškripali u zubima dok jedete.

Operite pirinač u posudi u kojoj ćete ga kuvati (jednostavnosti radi). Ovoga puta to je ekspres lonac jer se u njemu porinač brže i ujednačenije skuva. Protrljajte pirinač par puta rukama dok je potopljen tako da se sitni otpad odvoji i ispliva na površinu. Povremeno nagnite posudu da sa vodom isteku trunje i pleva.

integralni pirinač opran

Kuvanje integralnog pirinča u ekspres loncu

Ispranom pirinču dodajte 1,2 litra vode. Dodajte 50 grama susama (po želji može i više) i malo soli ili vegete. Zatvorite lonac, stavite ga na ringlu i podesite najvišu temperaturu. Posle nekoliko minuta čućete šištanje lonca i tada temperaturu smanjite na najnižu dovoljnu za kuvanje. Kod mene je to dvojka od raspoloživih šest opcija temperature. Ostavite da se pirinač kuva pola sata na niskoj temperaturi.

integralni pirinač sa susamom spreman za kuvanje

Dodavanje sastojaka

Isključite ringlu i sačekajte nekoliko minuta da pritisak u loncu padne. Potom sklonite lonac sa ringle i otvorite ga. Sipajte pola litra pasiranog paradajza ili soka od paradajza. Dodajte oko 5 kašika maslinovog ulja i promešajte. Po mogućnosti koristite devičansko maslinovo ulje jer je hranjivije od rafinisanog koje je namenjeno za prženje.

braon pirinač u paradajz soku

Serviranje i čuvanje kuvanog smeđeg pirinča

Pirinač možete servirati dok je još topao jer je tako jednako ukusan kao i kada stoji na sobnoj temperaturi. Prilikom serviranja nije neophodno da dodajete salatu. Ukoliko vam prija možete uz pirinač servirati krastavac, rotkvice, zelena salata ili salata od svežeg kupusa sa limunom i maslinovim uljem. Nakon što ovako spremljen pirinač prespete u odgovarajuću posudu i stavite u frižider biće upotrebljiv najduže do četiri dana.   

serviran kuvani integralni pirinač sa pasiranim paradajzom

Mere predostrožnosti za kuvanje i čuvanje jela sa paradajzom

Veoma je važno da pirinač kome je dodat sok od paradajza ne ostavljate da stoji u ekspres loncu koji je, kao što znate, pravljen od čelika. Ukoliko ne planirate servirati celu skuvanu količinu odjednom prespite ostatak kuvanog pirinča u emajliranu ili staklenu posudu i tako ga čuvajte u frižideru. Ovo je važno zbog toga što paradajz spada u kiselu hranu koja može podstaći posude od čelika da otpuštaju gvožđe ili druge metale u hranu. Iako je gvožđe poželjno za organizam u umerenim količinama, njegov višak može napraviti zdravstvene probleme. Osim toga teško je imati kontrolu nad količinom unetog gvožđa kada se u gvozdenim ili čeličnim posudama kuva ili čuva kisela hrana poput paradajza, spanaća ili sirćeta. Zato je dobro da u svom kuhinjskom ormaru imate kvalitetnu emajliranu posudu koja je idealna za spremanje kisele hrane. Obloga od emajla je inertna i predtavlja sigurnu barijeru između metala u bazi posude i hrane koja se u toj posudi kuva.   

integralni pirinač u paradajz soku spreman za kuvanje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *