Kuvani integralni pirinač – zdrav, ukusan i jednostavan

Beli pirinač se prema kazivanju nutricionista sastoji uglavnom od ugljenih hidrata koji daju energiju. Za razliku od belog, smeđi ili integralni pirinač zahvaljujući prisustvu svoje opne sadrži više proteina, biljnih vlakana, vitamina B grupe, gvožđa i minerala. Ovi sastojci u opni obogaćuju hranjivu vrednost pirinča, dajući našem organizmu raznovrsnije hranjive sastojke i olakšavajući svarljivost unetog obroka.

Koji smeđi pirinač kupiti?

Da biste imali manje posla oko čišćenja birajte prilikom kupovine integralni pirinač sa što manje otpada kao što su slama i tamna buđava zrna. Odaberite pirinač sa zaobljenim zrnima. Takav će pirinač kada se skuva biti hrskav, dok pirinač sa duguljastim zrnima deluje manje jedro i deluje pomalo suv dok ga žvaćete.

Sastojci za 4 porcije:

  • 1/2 kilograma integralnog pirinča
  • 1 decilitar bundevinog ulja
  • 50 grama susama
  • Malo soli
  • Semenke po izboru (susam, suncokret, orasi, kikiriki)
  • 1,8 litra vode
Kuvani integralni pirinač sastojci

Pranje smeđeg pirinča

Sipajte pirinač u lonac, odrvrnite česmu i mešajte ga i perite rukom dok voda teče u lonac. Kad zavrnete česmu, polako nagnite lonac i pustite da sa vodom oteku nečistoće i ljuska. Ponovite ispiranje tri do pet puta prema potrebi. Dok voda otiče proverite da li je na površinu piriča isplivalo neko zrnce sa ljuskom i uklonite ga. Kao što semenke smetaju dok jedemo lubenicu tako zrnca sa ljuskom ako ih ne odstranimo pre kuvanja mogu umanjiti uživanje u ovom ukusnom i zdravom obroku.

integralni pirinač spreman za kuvanje

Kuvanje braon pirinča

Nakon što ste završili sa čišćenjem pirinča, dodajte vodu u kojoj ćete ga kuvati. Kada postanete iskusniji, lako ćete prilagoditi količinu vode prema vašem ukusu. Možete smanjiti količinu vode ako više volite tvrđe kuvan pirinač ili dodati više vode ako volite kašast. Pospite malo soli i dodajte nekoliko kašika susamovih semenki. Količinu susama možete prilagođavati svom ukusu. Možete koristiti nepečene sjemenke, ali će pečeni susam poboljšati aromu. Ne brinite ako koristite sirovi susam jer ćete i tako sigurno uživati ​​u ovom posebnom jelu.

Stavite lonac bez poklopca na ringlu i izaberite najvišu temperaturu. Kada voda sa pirinčem proključa pustite da ključa 5 do 10 minuta i promešajte par puta nadgledajući da pirinač ne zagori. Zatim smanjite temperaturu na nisku (kod mene je to dvojka od šest postojećih opcija). Stavite poklopac i neka se vaše jelo tiho kuva još 50 minuta. Vremenom ćete naučiti kako da podesite temperaturu i osigurate da vaš smeđi pirinač bude dobro kuvan, ali ne i zagoreo, jer bi mu zagorelost dala neprijatan miris.

Dodavanje ulja i semenki

Sklonite lonac sa tople ringle, skinite poklopac i ostavite pirinač da se hladi dvadesetak minuta.

Dodajte nekoliko kašika bundevinog ulja ili nekog drugog hladno ceđenog ulja. Možete se odlučiti i za mešavinu hladno ceđenih ulja prema vašem izboru. Pospite semenkama i dobro promešajte sadržaj lonca. Opciono možete semenke sipati preko pirinča kada ga servirate. Kada se pirinač ohladi do sobne temperature stavite ga u frižider u kome ga možete čuvati i koristiti do četiri dana.

semenke i ulje na kuvanom integralnom pirinču

Integralni pirinač možete kuvati u ekspres loncu i tako skratiti vreme za njegovo kuvanje i postići da zrna budu lepo i ujednačeno kuvana. Važno je da odmah nakon što čujete šištanje zbog pritiska u loncu smanjite temperaturu na najmanju opciju. Nakon pola sata isključite ringlu i sačekajte pa se pritisak smanji do kraja pre nego što otvorite lonac.

Posluživanje i prilozi

Ovo jelo je ukusnije kada se služi na sobnoj temperaturi ili blago rashladjeno u frižideru. Stajanjem pirinač dobija na hrshavosti pa je najukusniji posle dva ili tri dana (ako potraje).

Kuvani integralni pirinač je ukusan je i bez ikakvih priloga ali možete ga poslužiti sa salatom po izboru. Rotkvice i zelena salata odlično dopunjavaju užitak.  

serviran kuvani braon pirinač

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *